Mikä on säädata-lataaja?

Suomen Ilmatieteenlaitos tarjoaa säähavaintodataa eri Suomen asemiltaan ilmaiseksi verkossa. Kyseinen avoin data on saatavilla koneluettavassa muodossa, ja siten käyttökelpoista lähinnä ohjelmistokehittäjille. Tämän työkalun avulla Ilmatieteenlaitoksen säähavaintodataa voi kuitenkin ladata ja tallentaa yleisten taulukkolaskentaohjelmien ymmärtämään muotoon ilman ohjelmistokehittäjäosaamista.

Ohjelman käyttöönotto

Asennettuasi ohjelman, ennen sen käyttöönottoa sinun tarvitsee rekisteröityä Ilmatieteenlaitoksen avoimen datan palveluun:

  1. Avaa seuraava verkko-osoite internetselaimeesi: https://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data
  2. Ilmatieteenlaitoksen sivuilla pitäisi olla tarjottuna keino rekisteröityä palveluun. Kuvassa on kuva sivustosta 2.3.2015. Noudata sivun ohjeita ja luo itsellesi tunnus palveluun.
  1. Kirjaudu sisään käyttäjätilillesi Ilmatieteenlaitoksen palvelussa. Kirjauduttuasi palvelussa pitäisi näkyä ”Omat tiedot” sivu, jonka alareunassa on kohta ”tunnisteavain (fmi-apikey)” kts. Kuva 2. Kopioi (Ctrl+C) tunnisteavain.
  1. Avaa nyt latausohjelma ja valitse Tiedosto > Aseta tunnisteavain kts. Kuva 3. Avautuneessa ikkunassa liitä kopioimasi tunnisteavain annettuun tekstikenttään ja klikkaa OK.
  1. Ohjelma on nyt valmis käytettäväksi.

Säähavaintojen lataaminen

Sovellus tarjoaa mahdollisuuden ladata Ilmatieteenlaitoksen sääasemien mittaamia havaintotietoja eri ilmiöistä. Asemasta riippuen dataa on saatavilla eri ajanjaksoilta ja eri aineistoina.

  1. Valitse sääasema pudotusvalikosta tai kirjoita aseman nimen alku kenttään ja valitse löytynyt asema listasta.
  2. Valitse haluamasi aineisto pudotusvalikosta, johon listattuna kaikki valitulta asemalta ladattavissa olevat aineistot.
  3. Aseman valinnan jälkeen ohjelma kertoo miltä vuodelta dataa on asemalta saatavilla. Kuvan 4. esimerkissä Lammin Biologisen aseman säädataa on saatavilla vuodesta 1963.

    HUOM! Joillakin asemilla dataa on saatavilla vain ”keskeltä” ilmoitettua vuotta. Tällöin mikäli etsit dataa alkuvuodesta (esim. 1.1.1963 – 1.2.1963) ohjelma ei luonnollisesti löydä dataa ja antaa virheilmoituksen.
    Tällöin kannattaa lopetus- ja aloitusaikoja säätää loppuvuotta kohti kunnes dataa alkaa löytymään (esim. 1.1.1963 – 1.1.1964).

  4. Aseta Aloitus- ja lopetuspäivämäärä kenttiin haluamasi päivämäärät, joiden väliltä haluat hakea tietoa. Huomaa että päivämäärät eivät voi olla samoja ja lopetuspäivämäärän on tultava aloituspäivämäärän jälkeen.
  5. Paina ”Lataa” painiketta.
  6. Latauksen valmistuttua aukeavassa ikkunassa voit valita paikan johon tiedosto tallennetaan.

Virhetilanteet

Ajoittain jokin saattaa mennä pieleen ja ohjelma esittää virheilmoituksen ja yleensä neuvoja virheen ratkaisemiseksi. Alla kuvaukset yleisimmistä virhetilanteista ja niiden ratkaisuista.

Ohjelma ei käynnisty

Syy: Yleisin syy ovat rajoitetut käyttöoikeudet. Mikäli asennusoikeuksiasi on rajoitettu esimerkiksi työkoneellasi, FMIDownloader näyttää asentuvan oikein, mutta käynnistyminen ei onnistu. Pyydä järjestelmänvalvojaasi asentamaan FMIDownloader koneellesi tai asenna se kotikoneellesi johon sinulla on täydet käyttöoikeudet.

Datapyyntö ei onnistunut

Syy:

Todennäköisesti tunnisteavainta ei ole asetettu tai se on virheellinen (kopioitu väärin tms.)

Ratkaisu:

Noudata tämän oppaan käyttöönotto-ohjetta ja varmista, että tunnisteavain on oikein asetettu.

Määritettyä ajanjaksoa ei löytynyt

Syy:

Ilmatieteenlaitoksen palvelussa ei ole olemassa dataa haluamallesi aikavälille. Mikäli hait dataa aseman ensimmäiseltä mittausvuodelta, on todennäköistä, että varsinaista mittausdataa ei ole saatavilla Tammikuun alusta alkaen.

Ratkaisu:

Mikäli haet vuorokausidataa, kokeile ensin pidentää aikaväli seuraavaan vuoteen saakka. Esim. 1.1.1963 – 1.2.1964. Reaaliaikadataa etsittäessä voit kokeilla samaa sekä siirtämällä aloitus päivämäärää kunnes dataa löytyy.

Määritettyä sääasemaa ei löydetty

Syy:

Ilmatieteenlaitoksen palvelusta ei jostain syystä löytynyt tietoja hakemallesi asemalle. Palvelussa voi olla hetkellinen häiriö tai siinä on vikaa kyseisen aseman tietojen saannin kanssa. Vaihtoehtoisesti Ilmatieteenlaitoksen palvelu on toiminnaltaan muuttunut, eikä tämä ohjelma kykene enää hyödyntämään sitä.

Ratkaisu:

Mikäli virhe tapahtuu vain yksittäiselle asemalle, vika lienee ohimenevä tai koskee vain tiettyä asemaa. Tällöin kannattanee tarvittavaa tietoa pyytää Ilmatieteenlaitokselta. Mikäli virheilmoitus kuitenkin esiintyy jokaisen aseman kohdalla, täytyy sinun todennäköisesti päivittää ohjelma.

Tuntematon virhe

Syy:

Todennäköisesti ohjelmakoodissa on jokin virhe.

Ratkaisu:

Voit kokeilla ohittaa virheen olankohautuksella ja käynnistää ohjelman uudelleen. Mikäli sama virhe toistuu, lienee hyvä ottaa minuun yhteyttä (kts. ensimmäinen sivu) ja kertoa minulle koko virheilmoituksen teksti sekä mielellään mitä teit juuri ennen virheen sattumista. Näillä tiedoilla voin toivottavasti etsiä ja korjata virheen syyn ja päivittää ohjelmiston. Virheraportin voi kirjoittaa osoitteessa https://github.com/Tumetsu/Ilmatieteenlaitoksen-saadata-lataaja/issues Paina “New Issue” painiketta ja kirjoita mahdollisimman tarkka kuvaus ongelmasta. Valitse vasemmalta “Labels” valikosta sopiva labeli, esimerkiksi “Bug”